välkommen till psport.se

Stora framgångar i Rally SM:s inledande grustävling!

Det blev som vanligt ett tufft rally i de Småländska skogarna när Rally SM återstartade efter vintern. South Swedish Rally, ett av Svensk Bilsports allra mest kända evenemang, gick avstapeln helgen 27-28/5 och ca 90 ekipage tog chansen att delta.

Storfavoriten PG Andersson, med bisittare Anders Fredriksson, i sin Ford Fiesta Rally2 fick tyvärr tidigt bryta med trasig remskiva och detta öppnade dörren för vår senaste JVM-vinnare, Tom Kristensson med Andreas Johansson till höger. Paret vann en deltävling i Polska mästerskapet helgen innan och nu kunde man upprepa bedriften på Svensk mark och tog sin första totalseger i Sverige. Tom inledde starkt och höll sedan ett lagom tempo och kunde “cruisa” hem segern med bred marginal efter att de närmsta konkurrenterna gjort kostsamma misstag.

Efter Tom fann vi ett koppel snabba förare där tävlingens största utropstecken, William Binbach, länge såg ut att gå mot en andraplats, men ett litet misstag med backningsproblem gjorde att man tappade ca 30s och föll till femteplatsen! En annan som var uppe på andraplats och fick ge sig var Jonas Kruse med Nellie Karlsson vid sin sida, även Kruse gjorde ett litet misstag som kostade bort åt 30s. En tredje, den mest vana att utmana om de allra ädlaste valörerna, även han från Team Nybe som Kruse, Jonas Åkesson gjorde också misstag och snurrade bort möjligheterna till pallplats och fick nöja sig med en fjärdeplats.

Istället var det en stabil, misstagsfri körning, som tog Thomas Thunström, med Jörgen Lindahl, upp till pallen som trea.

Internationella 4wd (totalplaceringar):
1. Tom Kristensson / Andreas Johansson, Pirelli
2. Jari Liiten
3. Thomas Thunström / Jörgen Lindahl, Pirelli
4. Jonas Åkesson / Martin Holmdahl, Pirelli
5. William Binbach / Morten Abrahamsen, Pirelli
6. Jonas Kruse / Nellie Karlsson, Pirelli
7. Chribbe Haglund / Lucas Karlsson, Pirelli

I 4wd Övriga var det Norrlänningarna Michael Wikström med barlast Lennart Nilsson från Boden som var snabbast och hade kontroll på tillställningen från start till mål. Micke kör en häftig WRC Fiesta!

Den alltid så tuffa Internationella 2wd klassen med Rally4 och R2-bilar bjöd på ett finskt inslag i form av unge talangen Toni Herranen med Co-driver Sebastian Virtanen till höger. Finnen presterade på topp och var snäppet snabbare än våra Svenska talanger och då med Isak Reiersen / Johan Johansson som främste utmanare. Bägge ekipage i Ford Fiesta Rally4. Till sist var Herranen 4.5s före vid målet på sista SS och han kunde slå fast att hans vinnartempo från Finska Mästerskapet dög till seger även i Sverige men han var förvånad över vilket högt tempo som bjöds på i Sverige. Förhandsfavoriten och alltid snabbe Albin Nordh med födelsedagsfirande Christoffer Bäck till höger hade ingen toppendag i Smålandsskogarna och nådde inte upp i fullt tempo och fick nöja sig med tredjeplatsen distanserade med nästan 40s. Klassen dominerades, som sig bör, med Pirelliförsedda bilar och det var endast fjärdeplatsen som togs av anant märke i topp fem!

Längre ner i startfältet finner vi den alltid så populära nationella 2wd klassen med Volvoraggare och KitCar-åkare! Återigen var firma Flodin / Bergsten allt för tuffa och gick inte att göra något åt. De andra pallplatserna var det däremot stenhård fight om och 5-6 förare bytte plats med varandra under Lördagen och efter ett par hårda avåkningar och något motorras stod Pirelliduon Emil Karlsson / Jessica Larsson och Niklas Hägg / Toni Sundqvist som tvåa respektive trea vid slutmålet. Pirelli levererar ända in i kaklet, som vanligt!

Sist går Standardklassen som körs med Grupp F bilar. Här var det mycket Pirelli och tidigare SM-meriterade Johan Holm med farsan till höger blev allt för tuff för övriga denna helg. Johan hade dock närkontakt under Lördagen men det stoppade inte honom. Tvåa i klassen blev comebackande Stefan Håkansson med oljebolagsägaren Markus Forsell till höger. Stefan som nu börjar hitta rätt bakom ratten i sin mycket fina Volvo 940 och kommer antagligen bjuda upp till rejäl fight kommande tävlingar. Det ser vi fram emot.

Även i Juniorernas Trimmade klass gick det bra för Pirelliföraren Mathias Savela med Emil Eklund till höger. De vann klassen med 3min i sin Volvo 940!

När vi då summerar årets SSR kan vi konstatera att däckhandlare fortsatt anses som något “som katten släpat in” när det kommer till placering och service. Tråkigt att man inte vill se oss som en krydda i evenemanget och dra nytta av det vi håller på med på serviceplatsen så att folk har något att titta på innan tävlingen drar igång!

Resultatmässigt var det dock en formidabel succé med 5 av 6 klassegrar och 11 av 18 pallplatser!

STORT GRATTIS till alla våra duktiga förare.

PS. Våra konkurrenter led som vanligt av fler punkteringar och avåkningar under rallyt!

BILD: Martin Hansson

Kontaktuppgifter

Har du frågor kring Pirelli eller kör du kanske annat fabrikat idag och är intresserad av ett samarbete? Vi inleder gärna en dialog med nya förmågor och talanger oavsett om du kör bana eller karvar dig fram genom rallyskogen.

Pirellis svenska motorsportagentur förvaltas sedan Mars 2017 av A. Åbergs Bil & Import AB

A. Åbergs Bil & Import AB har sedan starten 2008 arbetat med webshopen Apex.se där man utöver tävlingsdäck kan hitta det mesta man kan tänkas behöva för sitt motorsporttävlande.

PSport.se by Apex.se

Copyright © 2020. All rights reserved.